El Bages primera comarca de Catalunya que s’adhereix a la signatura de “El vi, nutrició i salut”

  • Data: 12/02/2009


L'INCAVI, FIVIN, EL CONSELL COMARCAL DEL BAGES I EL CRDO PLA DE BAGES PROMOUEN L'ADHESIÓ DELS MUNICIPIS VITIVINÍCOLES CATALANS A LA DECLARACIÓ "EL VI, NUTRICIÓ I SALUT"

L'INCAVI i FIVIN han iniciat una campanya per tal que els municipis catalans lligats directament a la cultura vitivinícola, s'adhereixin a la Declaració "El Vi, Nutrició i Salut", per tal de fer difusió de la Cultura del Vi i la Dieta Mediterrània, i promoure unes pautes correctes de consum entorn una dieta sana i equilibrada.

Aquesta campanya s'ha iniciat a la comarca del Bages, amb la col•laboració del Consell Comarcal del Bages i el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Pla de Bages, fent possible l'acte oficial de firma a la Casa de la Culla de Manresa amb l'adhesió de 35 municipis i poblacions vitivinícoles del Bages, amb el lema "El Vi només es gaudeix amb moderació", que pretén explicitar públicament que el sector vitivinícola forma part de la cultura i tradició catalanes.

Donant suport a aquesta Declaració, juntament amb el Director General de l'INCAVI, Joan Aguado, i per delegació seva Xavier Agell, Coordinador de l'INCAVI, el President del CRDO Pla de Bages, Valentí Roqueta i Domingo Valiente, Secretari General de FIVIN, varen signar juntament amb la Presidenta del Consell d'Alcaldes del Bages, Mercè Cardona, el President del Consell Comarcal del Bages, Cristòfol Gimeno, i l'alcalde de Manresa, Josep Camprubí.

Valentí Roqueta, durant el seu torn de paraula, va exposar la importància de la firma de la Declaració, ja que aquesta acció significa l'especial arrelament del vi al territori català i a la cultura centenària que ens envolta.

Amb aquesta acció, emmarcada al Programa Europeu "Wine In Moderation", es vol promoure el coneixement i l'estima envers a tot allò que envolta el Vi: des de la vinya a la taula tot passant pel celler, la qual es vol fer efectiva arreu de Catalunya. En l'acte del Bages s'ha rebut el suport dels següents municipis: Aguilar de Segarra, Artés, Avinyó, Balsareny, Calders, Callús, Cardona, Castellbell i el Vilar, Castellfollit del Boix, Castellgalí, Castellnou de Bages, El Pont de Vilomara i Rocafort, Fonollosa, Gaià, l'Estany, Manresa, Marganell, Moià, Monistrol de Calders, Monistrol de Montserrat, Mura, Navarcles, Navàs, Rajadell, Sallent, Sant Feliu Sasserra, San Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Mateu de Bages, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Santa Maria d'Oló, Santpedor, Súria i Talamanca.

La Declaració "El Vi, nutrició i salut" amb el lema "El Vi només es gaudeix amb moderació" recull els següents punts:

1) El Vi és un aliment que forma part de la cultura tradicional dels països mediterranis. Els clàssics grecs presentaven la cultura del Vi com a característica dels pobles agricultors civilitzats.

2) La Vinya configura un paisatge característic i perfectament integrat en el medi natural i té una importància capital en el manteniment del medi ambient, especialment en la protecció del sòl enfront dels processos erosius. La Vinya ofereix també un doble benefici mediambiental en la lluita contra el canvi climàtic: és font d'oxigen i absorbent dels gasos d'efecte hivernacle.

3) El conreu de la Vinya i l'elaboració del Vi han generat a cada territori una arquitectura que ha configurat un paisatge, tant rural com urbà, singular. Tot un patrimoni a conservar i gaudir.

4) Nombrosos estudis científics mostren que el consum moderat de Vi té efectes beneficiosos en la salut, fins hi tot, recomanable en adults sans.

5) Practicar l'abstinència en cas de malaltia, embaràs o trastorn psíquic i si es prenen fàrmacs o sedants és d'obligat compliment.

6) Transmetre la cultura del Vi en l'entorn familiar i social de manera que s'aprengui a consumir-lo de manera moderada i responsable.

7) Els encants del Vi es troben en els matisos cromàtics i en les aromes. Beure'n molt o beure de pressa disminueix el plaer de degustar-lo. Prendre'l a poc a poc permet assaborir-lo amb els cinc sentits.

8) El Vi està fet per acompanyar els àpats, i el bon àpat, perquè l'acompanyi un bon Vi.

9) El consum de Vi és un acte social. Cal compartir-lo per a poder gaudir de tota la seva complexitat.

10) El Vi es gaudeix amb moderació.

Aquesta acció s'emmarca al Programa Europeu "Wine In Moderation", que FIVIN està impulsant a Espanya per a promoure la responsabilitat en el consum de vi, amb l'objectiu de fomentar unes pautes correctes de consum moderat i conscienciar a la població de la importància de l'alimentació sana i equilibrada, com bon exemple la Dieta Mediterrània que inclou una o dues copes de vi, fins a tres en els homes, sempre acompanyant els menjars.


"El vi només es gaudeix amb moderació"

 

FIVIN (Fundació per la Investigació del Vi i la Nutrició)
Tel. 902.200.231 E-mail: fivin@fivin.org

 


Sf Close